понеділок, 6 березня 2023 р.

Штучний інтелект, порнографія та чудовий новий світ

 

Штучний інтелект перебуває на підйомі протягом багатьох років. Лише за останні кілька місяців стало важко ігнорувати деякі розробки в цій галузі технологій. З появою таких сервісів створення зображень зі штучним інтелектом, як Dall-E 2, Midjourney і Lensa, ця нова галузь, що розвивається, перетворилася на щось абсолютно нове...

Незабаром після випуску цих інструментів для створення зображень на сцену також вийшов ChatGPT. Оскільки все більше і більше людей почали дізнаватися про це, усі, від письменників і викладачів до студентів та істориків, почали міркувати про те, як ці сервіси можуть змінити все, що відбувається в майбутньому.

Зважаючи на те, як швидко все розвивається у світі технологій, важко уявити, що ці програми не покращаться з часом. І коли вони це роблять, важко заперечувати загрозу, яку це становитиме для творців усіх видів.

Оскільки інтернет-порнографія все більше проникала в нашу культуру, штучний інтелект також почав вливатися в цей ринок. Оскільки світ створення зображень штучного інтелекту швидко досягає нових висот, мабуть, не дивно, що він знаходить все більше і мерзенних застосувань.

Це питання стало предметом обговорення після резонансного випадку, коли популярний стример Twitch Брендон Юінг, також відомий як «Atrioc», випадково показав своїм підписникам вкладку, яку він залишив відкритою, у якій він переглядав згенеровану ШІ(штучним інтелектом) порнографію за його участі(!!!).

Подібно до того, як стандартні генератори зображень зі штучним інтелектом використовують величезну кількість онлайн-зображень у своїх спробах створити нові зображення на їх основі, ці генератори порно виконують подібну функцію. Прочісуючи величезну кількість онлайн-порнографії, ці програми виявляють шаблони та намагаються зробити все можливе, щоб відтворити їх. Завдяки тисячам порно-відео, на яких навчалися ці програми, вони можуть приблизно визначити зовнішній вигляд наших статевих органів.

По суті, люди отримують доступ до інструментів, які створюють порнографію відповідно до їхніх конкретних інтересів і фетишів. І з цієї порнографії, яка створюється, майже нічого не робиться за згодою. Порушені тут моральні дилеми важко ігнорувати. За словами професора права та експерта з онлайн-насильства Даніель Сітрон, «моделі машинного навчання також можуть видавати зображення, що зображують жорстоке поводження з дітьми або зґвалтування, і, оскільки ніхто не постраждав під час створення, такий контент не порушує жодних законів».

У відповідь на те, що Atrioc створила порно Deepfake, на якому вона зображена оголеною, стример QTCinderella на Twitch звернулася до соціальних мереж і сказала: «Це не так просто, як «просто» бути насильством. Це набагато більше, ніж це». В інтерв'ю вона продовжила говорити про дисморфію(психічний розлад, пов'язаний з негативним ставленням до свого тіла) тіла, яку вона зазнала в результаті цих дій.

У деяких випадках люди навіть втрачали роботу та репутацію через підроблену штучну порнографію, на якій вони зображені. Зрозуміло, що цей тип контенту становить загрозу не лише для тих, хто розміщує свої фотографії в Інтернеті, але й для тих, хто працює в секс-індустрії. Останніми днями й тижнями багато секс-працівників висловилися проти цих подій. Однак не всі з них відчувають загрозу через цю дивну нову модальність.

Популярна модель OnlyFans Лора Люкс(Laura Lux)стверджує, що: «Кожен, хто думає, що створені штучним інтелектом зображення гарячих оголених жінок збираються зруйнувати економіку OnlyFans для реальних жінок, має фундаментальне неправильне розуміння того, що таке OnlyFans».

Лора Люкс(Laura Lux)
Далі Люкс пояснює, що «вони підписалися на мої OnlyFans, тому що хочуть бачити МЕНЕ голою на основі парасоціального зв’язку, сформованого завдяки підписці на мене в інших соціальних мережах». Майже неможливо заперечити те, що цей стрибок уперед у обчислювальних технологіях матиме широкі хвилі впливу в усьому світі.

Глибокі фейки вже почали змінювати нашу політику. Те, що розриви збільшуватимуться, виникатимуть конфлікти, а вибори будуть вирішуватись завдяки цим новим технологіям,має вигляд майже неминучий. Минуло майже півдесятка років з тих пір, як глибоко підроблене відео Барака Обами почало привертати увагу через свою дивовижну схожість із 44-м президентом і його моделями мовлення.

Тоді багатьом було зрозуміло, у що, ймовірно, перетвориться ця технологія. І оскільки з тих пір вона тихо трансформувався за лаштунками, нині готується до цього вірусного захоплення, в якому ми зараз перебуваємо: програмне забезпечення для створення зображень, чат-боти та порно зі штучним інтелектом.

Оскільки наше життя все більше зосереджується навколо цих дивних нових технологій, здається, що ми опиняємося у все більшій кількості таких ситуацій, які нам не вдається контекстуалізувати.

З одного боку, можливо, само собою зрозуміло, що створювати порнографію від людей, яких ми знаємо в житті, неетично. Але з іншого боку, ці нові технології надали нам повноваження, які виходять далеко за рамки нашої колективної здатності використовувати це належним чином.

Популярні почуття до людей, які використовують ці нові програми для створення порнографії штучного інтелекту, викликають обурення та огиду. «Як ви смієте використовувати штучний інтелект, щоб цифрово сексуалізувати подібність ваших романтичних інтересів!?» багато хто запитує.

Але… ми — вид, який витратив тисячі років, населяючи печери. Навіть дізнатися, що вогонь можна використовувати та контролювати, колись було приголомшливим відкриттям. Відкриття електрики та поява Інтернету були настільки колосальними подіями, що ми досі ніколи не змогли повністю вилікуватися.

Але тепер, коли ми тут — використовуємо відокремлених роботів і алгоритми для створення сексуалізованих копій людей, які нас романтично цікавлять — немає аналогій. Ситуація не піддається порівнянню. Якщо об’єктивно поглянути на те, який дивний розвиток відбувається в історії людства, я не можу не співчувати всім.

Це змушує мене задуматися про те, яких стандартів люди можуть дотримуватися в майбутньому, оскільки суспільство продовжує змінюватися в цьому напрямку. Скільки нам років,«Як ти смієш використовувати чіп Neuralink у своїй голові, щоб відтворити спогади жінки, з якою ти більше не пов’язаний за згодою!» Чи це лише питання часу, коли ми почнемо демонізувати один одного через думки в наших головах?

Важливо не судити про історичних діячів за мірками нашого часу. Зрештою, у наших батьків-засновників були раби. Те, що є нормальним і прийнятим одного року, може не стати наступного. Але оскільки ми продовжуємо цей експоненціальний схил технологічного розвитку, ми живемо в час постійної зміни стандартів. Світ змінюється швидше, ніж ми можемо встигати.

Спробувати застосувати складні правила згоди, які нам знадобилося так багато часу, щоб встановити — і з якими в різних культурах мало хто з нас досі погоджується — до світу, який щойно відкрив таке нововведення, як ШІ-порнографія… ну, це високе бачення в кращому випадку. Ми неймовірно далеко відійшли від того, що є нормальним і природним. Технології не можна скасувати. І тепер, коли вони вийшли з мішка, ми ніколи не можемо сподіватися приборкати цих звірів нашого сучасного світу.

Інтернет, соціальні мережі… алгоритми та штучний інтелект? Ці інструменти настільки сильно розійшлися з нашими минулими надіями на майбутнє, що дивно, як ми можемо бути такими байдужими до самих себе. Ми відчуваємо себе здивованими їх неправильним використанням, наче ходіння з телефонами, які мають доступ до всієї відомої інформації, ще не було найбільшою ризикованою акцією нашого виду. Звичайно, ці технології перетворилися на щось більше, і ми, звичайно, не знаємо, як на них реагувати.

Епоха Інтернету в основному визначається постійним натиском проблем, які ми абсолютно неспроможні вирішити. Раптова поява штучного інтелекту – це вже третя скринька Пандори, яку я бачу відкритою цього року, і це лише лютий 2023.

Що зрештою вийде зі світом штучного інтелекту, поки важко передбачити. Що стає все ясніше й ясніше, так це те, що це сфера, яка швидко розвивається і може змінити весь світ навколо нас. Звичайно, не знадобляться роки, щоб помітити його наслідки.

Однак важливо, щоб ми намагалися з розумінням ставитися один до одного, коли ми вперше експериментуємо з технологіями, які на світлові роки за межами осягнення всіх тих, хто був до нас. Важливо не забувати, що ми є піонерами цього чудового нового світу.

Автор - Бен Улансі (https://benulansey.medium.com/)

https://medium.com/the-pub/artificial-intelligence-pornography-and-a-brave-new-world-6a66bbd483bb

Немає коментарів:

Дописати коментар