понеділок, 26 лютого 2024 р.

КАРНАВАЛ!!! Rio de Janeiro’s Carnival 2024

Цього року Великий піст розпочався в День Святого Валентина, але Ріо-де-Жанейро не дозволить дрібниці релігійних обрядів перервати найбільшу у світі вечірку. Перед постом настають урочистості – вісім днів музики та танців під несамовитий ритм барабанів самби, відомі школи міста змагаються за призи, а блискітки, мереживо та пір’я змагаються з голими тілами. Карнавал може означати «Плоть, прощавай!» але прикривати цю саму "плоть" ніхто не поспішає.


Що таке карнавал?

Карнавал – португальською Carnaval – це веселощі та загальне балування перед початком Великого посту, 40-денного періоду посту та покаяння для підготовки до Великодня. 

Оскільки дата останнього змінюється відповідно до місячного календаря, карнавал є рухомим святом – цього року карнавал у Ріо припадає на 9 -17 лютого.



Чому карнавал у Ріо є найбільшим?

Місто почало свою любовну історію з карнавалу в 1723 році, коли португальські іммігранти з Азорських островів, Мадейра та Кабо-Верде запровадили Entrudo, парад Масляної. У той час Сальвадор був столицею Бразилії, але Ріо (який стане столицею в 1763 році) був великим портовим містом. 

Справжній розмах карнавал у Ріо отримав у 1920-х роках, коли були засновані школи самби, а райони почали змагатися у своїх костюмах і хореографії. Існує понад 70 шкіл самби, у тому числі 12 «елітних» шкіл, у яких навчається від 2500 до 3500 танцюристів і виконавців. 

Цілодобова телевізійна трансляція означає, що бразильці з усієї країни можуть налаштуватися та стежити за подією. Подія тепер має назву @RioCarnaval у Твіттері , хоча низька кількість підписників (19,6 тис.) вказує на те, що віртуальні танці самби – це діяльність меншості. 



Як довго це триває?

З полудня п’ятниці перед Попільною середою до наступної суботи – так, нахабно, карнавал у Ріо втручається у Великий піст. Це тому, що в той час як основні офіційні заходи відбуваються протягом чотирьох днів з 9 по 12 лютого, у суботу, 17 лютого, відбудеться Парад переможців. 



Де це все розгортається?

Перший офіційний карнавальний парад у Ріо відбувся в 1935 році на площі в центрі міста під назвою Praça Onze і залишався на цьому місці протягом 30 років, поки його не перенесли на Avenida Presidente Vargas. У 1983 році відомий архітектор Оскар Німейєр, найбільш відомий завдяки створенню футуристичного центру Бразиліа , отримав замовлення на проект стадіону для параду. Спеціально побудований Самбадром розташований на проспекті Маркіза де Сапукаї, який проходить під прямим кутом до Авеніда П. Варгас.

Процесії відбуваються вночі, тому Самбадром відкривається близько 17:00, а вистави проводяться з 22:00 до 4:00 або навіть 6:00 наступного ранку.

У той час як глядачі з квитками спостерігають за парадом шкіл самби, багато інших місцевих жителів Ріо, відомих як каріоки, і туристів беруть участь у вуличних вечірках і подіях по всьому місту. Вони варіюються від офіційних балів і маскарадів до бурхливих танцювальних вечірок під відкритим небом із музикою, яку грають вуличні оркестри, відомі як «blocos». Найстаріший вуличний гурт Cordão de Bola Preta, заснований у 1918 році, раніше виступав на пляжі Копакабана, але тепер базується на проспекті Ріо-Бранко в центрі; більше мільйона людей відвідують ці концерти. 



Скільки людей бере участь у карнавалі в Ріо?

Самбадром може одночасно вмістити понад 80 000 глядачів і 5 000 виконавців; загалом задіяно не менше 30 000 танцюристів і музикантів. 

Приблизно два мільйони людей відвідують події кожного дня та шість-сім мільйонів протягом чотирьох днів. 



Яка школа самби найкраща?

Колегія з 40 суддів вивчає рухи, костюми, пісню та якість і техніку танцюристів. Школи поділені на турнірні таблиці.

Imperatriz Leopoldinense , чия гра, зосереджена на лідері бандитів і народному герої з північного сходу, виграла премію Elite у 2023 році, через 22 роки після останньої перемоги. Школа Гранде-Ріо, яка висвітлювала упередження щодо афро-бразильських релігій, отримала премію Elite у 2022 році. Захід у 2021 році було скасовано вперше за століття через пандемію. Вірадуро переміг у 2020 році, а торік став другим.

Mangueira (переможець 2019 і 2016 років) і Salgueiro (переможець 2009 року, але постійно займає перше місце в турнірній таблиці) є двома найвідомішими та найуспішнішими школами самби. Школи готуються з жовтня (а іноді цілий рік), і відвідувачі можуть бути присутніми на репетиціях. 



Чи мають видовищні танці якесь повідомлення чи історію?

Школи самби, багато з яких мають глибокі зв’язки з фавелами чи нетрями, давно використовують свої шоу, щоб відзначати різноманітність, протестувати проти політичних режимів і висвітлювати соціальну несправедливість.



Чи всі повинні танцювати самбу?

На неформальних вуличних вечірках можна все, але самба важлива як спільний танець у Ріо. Сучасний карнавал набув яскравих кольорів і динамічних танцювальних стилів лише тому, що в ньому було дозволено брати участь бразильцям африканського походження. Рабство було заборонено в Бразилії в 1888 році, і не випадково наступного року відбулися перші блоки (вуличні вечірки).



Чи безпечний карнавал?

У Бразилії високий рівень вуличної злочинності, здебільшого це кишенькові крадіжки низького рівня. На карнавал люди одягають повсякденний одяг і навіть пляжний одяг і шльопанці, тому розумно не носити дорогі годинники чи яскраві дорогі камери чи телефони. Мішенню злочинців є п’яні гуляки.

FCDO радить: «Ви повинні бути пильними, особливо перед і під час свят і карнавалів». У ньому також застерігають поки не ходити пішохідною стежкою Корковадо до статуї Христа Спасителя, оскільки повідомлялося про збройні пограбування. 



Що ще робити?

У Ріо є чудові художні галереї та музеї, ресторани світового класу та бурхливе нічне життя, а також знамениті пляжі. На схід від міста розташовані курорти Бузіос і Кабо-Фріо, а на південь і захід лежить Коста-Верде , 350-мильна смуга зелених пагорбів, гарних пляжів, міст (включно з Параті) і прибережних островів, які ідеально підходять для відпустки за кермом. .



Де ще є великі карнавали?

У Бразилії карнавали Сальвадор-де-Баїя, Ресіфі, Олінда, Сан-Паулу та міста Мінас-Жерайс вважаються головними вітринами. Salvador's, відомий як Bahia Carnival, включає trios elétricos – гурти зі звуковими системами, які мандрують містом на плавзасобах. Подія, як і місто, має сильний африканський акцент, а танці варіюються від самби до будь-якого іншого, що модно в регіоні.

Карнавал де Оруро в Болівії, який включає традиційний танець під назвою La Diablada, є одним із найбільших свят в регіоні Анд; у 2008 році він був внесений до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО .

Карнавали в Гуалегуайчу в Аргентині та Монтевідео, столиці Уругваю, важливі для жителів цих міст і приваблюють невеликі міжнародні натовпи туристів.































































































Немає коментарів:

Дописати коментар