вівторок, 27 листопада 2012 р.

Цікаві факти з життя Джимі Гендрікса. Сьогодні йому "стукнуло" б 70...

... існує думка, що покидати цей світ варто на вершині своєї популярності. Тобто повезло тим, кому це вдалося. До кінця відведеної їм пам'яті вони залишатимуться молодими красивими і успішними. Вони вже втікли від дебільних вікових порівняльних характеристик і не потраплять у різні таблоїди у рубриках "Диви як час спотворює зірок"...
І справді, коли ми чуємо - "Мерілін Монро" - увляєм привабливу спокусницю білявку, яка в нашій пам'яті вже ніколи не постане терендючою чи, хай йому, грець добропорядною старушенцією. Можливо так і з Джимі Гендріксом? Ким би він був у свої сьогоднішні 70?



... Під час знаменитого фестивалю "Вудсток" Джимі справляв гнітюче враження - може, був обдолбаний, а може, просто відчував себе кепсько. Директор гітариста поставив умову: Гендрікс закриває фестиваль. А тут, чорт забирай, пішов дощ, публіка вже почала розходитися, коли на сцені з'явився Гендрікс. Раптовий промінь сонця - і одяг, гітара Джиммі заблищали ... Під кінець виступу він виконав у своїй коронній верескливій манері американський гімн - і Америка здригнулась ... Більшості присутніх все стало ясно - в тому числі і те, що слова остаточно перестали мати якесь значення. У словах просто більше не було необхідності. Його гітара говорила значно більше і краще того, що можна було б сказати за допомогою слів ...
 П'ять років тому Америка почала війну у В'єтнамі.... Цей присмак свинцю, заліза в його музиці вперше не відчувався чимось далеким і чужим - він був знайомим, лякаючим, близьким. Це був звук нового часу, нового світу.
 Тим, хто намагається сьогодні представити Гендрікса як наркомана, який тільки що і вмів, то палити гітари на сцені, спробую задати одне просте питання - Яким чином тоді людина, якої вже більше 30 років немає серед нас, продовжує залишатись серед найкращих гітаристів всіх часів та народів? Палять і ламають гітари багато демонстративних музикантів, а чи від того вони стали найкращими? Звернімося до фактів...
Так дійсно - на поп-фестивалі в Монтереї у 1967 році, Гендрікс вилив на свою гітару вміст запальнички і підпалив її прямо на сцені, чим викликав буревій емоцій. Зрештою Гендрікс втомився від подібних витівок. Він хотів, щоб у ньому в першу чергу поважали композитора і виконавця, а не клоуна на сцені, що створює дешеві сенсації.

Він народився наполовину індіанцем і наполовину негром, а його мачуха була японка.

Джимі Гендрікс опанував гітару у 5-річному віці, а перший сексуальний досвід отримав у 12.

У15 років його вигнали зі школи. Один з вчителів побачив, що Джимі йшов, тримаючи за руку білу дівчинку. Коли вчитель спробував насварити Хендрікса за цей негідний вчинок, той відповів: "А в чому справа? Ви що ревнуєте?"

 У 1959 році був призваний в армію, але після травми, отриманої в результаті невдалого стрибка з парашутом, демобілізувався.

 У 1961 році почав кар'єру сейшнмена під псевдонімом Джиммі Джеймс.

 У 1964 році переїхав до Нью-Йарка, де виступав в інструментальних командах таких видатних ритм-енд-блюзових виконавців, як Бі Бі Кінг, Айк і Тіна Тернер, Соломон Берк, Джекі Уїлсон, Сем Кук, Літтл Річард, Isley Brothers, Кінг Кертіс .


 У 1965 році Джимі Гендрікс організував гурт«Jimmy James And The Blue Flames» і виступав в клубах Грінвіч-Віллідж.

 У 1966 році ним була організована формація «Jimi Hendrix Experience», що стала справжньою творчою лабораторією, в якій, по суті, і народився хард-рок. (Крім Джимі Хендрікса, до складу тріо входили англійські музиканти Ноел Реддінг - бас-гітара, і Мітч Мітчелл - ударні).


 Серед відомих рок-і блюз-музикантів дуже значна частка тих, хто помер у 27 років. Саме в цьому віці чомусь виникає статистична похибка, що виділяється з нормального розподілу. Для таких музикантів навіть прийняли назву «Клуб 27». У нього включають Роберта Джонсона, Джима Моррісона, Джимі Гендрікса, Дженіс Джоплін, Курта Кобейна, Брайана Джонса і Емі Уайнхаус. У 27 років помер також легендарний радянський рок-музикант і поет Олександр Башлачев.

І трішечки посміхнімося...

У пісні Джиммі Хендрікса «Purple Haze» є рядок: «Excuse me while I kiss the sky» («Пробач мене, коли я цілую небеса»). Дуже часто слухачі розуміли її зовсім по-іншому: «Excuse me while I kiss this guy» («Пробач мене, коли я цілую цього хлопця»). Сам Хендрікс знав про цю пікантність і іноді після виконання ціього рядка цілував у щоку свого бас-гітариста.

 Джеймс Маршалл Джимі Гендрікс народився 27 листопада 1942 року. За час свого злету записав три повноцінних альбоми і став безсмертним...
Пішов з життя 10 вересня 1970 року у наркотичному трансі захлинувшись власним блювотинням...
Ким би він став у свої сьогоднішні 70?

Немає коментарів:

Дописати коментар