понеділок, 11 березня 2013 р.

Українські бізнєсмєни, що вже втікли за кордон від батьків "пакращення"...


Андрій Задорожний, Олександр Тимошенко, Олег Жеваго, Денис Олєйніков, Віталій Цехмистренко, Михайло Стадник...

 Андрій Задорожний
Співвласник мережі ресторанів «Козирна карта»


 Співвласник найбільшої в країні мережі ресторанів «Козирна карта» з літа минулого року перебуває в хорватській в'язниці і намагається отримати політичний притулок в цій країні.

Задорожний стверджує, що залишив Україну через загрозу втратити не лише бізнес, але й життя. За словами бізнесмена, ціна безпроблемного існування в Україні, яку йому озвучили «впливові люди» - контроль над 50% мережі «Козирної карти». Проблеми у Задорожного почалися ще в кінці 2010-го, коли за ініціативою прокуратури Києва набережна Дніпра була очищена від дебаркадерів, більша частина яких входила в мережу «Козирної карти».

Версія українських правоохоронних органів менш драматична - ніякого політичного підгрунтя у справі немає, причина переслідування - економічні злочини. Задорожному інкремінують фінансові махінації в особливо великих розмірах, зокрема, передачу в заставу банку «Родовід» фіктивних земельних ділянок. Зараз підприємець оскаржує рішення суду про екстрадицію в Україну.


 Олександр Тимошенко
Чоловік екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко


 На початку минулого року чоловік колишнього глави уряду Юлії Тимошенко емігрував до Чехії. За словами Сергія Власенка (вже не адвоката екс-прем'єрки), її чоловік виїхав з країни, щоб виключити тиск на неї через членів сім'ї.

Про бізнесі Олександра Тимошенко відомо небагато. В Україні йому приписують володіння перепелиною фермою під Києвом. Згідно з даними українських ЗМІ, Тимошенко володіє часткою в чеській компанії Міжнародний Промисловий Проект, яка де-юре займається торговими операціями і зараз перебуває в стадії ліквідації.

На нього зареєстрована ще одна чеська фірма -
Britico Product, про яку немає жодної інформації, окрім розміру статутного капіталу (500 000 чеських крон, еквівалент понад 207 000 гривень). В кінці минулого року Жовтневий районний суд Дніпропетровська за позовом податкової заборонив Тимошенко розпоряджатися акціями цієї компанії.

 Олег Жеваго
Колишній глава наглядової ради банку «Фінанси та Кредит»

 
Старший брат мільярдера Костянтина Жеваго Олег живе в еміграції вже більше року. У травні 2011-го він залишив посаду голови наглядової ради банку «Фінанси та Кредит», який очолював багато років. Через кілька місяців стало відомо, що Олег Жеваго вийшов з сімейного бізнесу і перебрався за кордон (місце його перебування невідоме досі).

Прес-секретар групи "Фінанси та Кредит" Максим Прасолов тоді повідомив Forbes, що Жеваго-старший виїхав у довгострокову відпустку. Виїзду підприємця з країни передували обшуки в банку «Фінанси та Кредит», проведені податковою міліцією та СБУ з виїмкою документів і затриманням топ-менеджерів.

Атакам силовиків піддалися і інші активи групи «Фінанси і Кредит»: шинний виробник «Росава», фармацевтична компанія «Артеріум», Стахановський вагонобудівний завод. Наїзди з боку владних органів не стали сюрпризом - Костянтин Жеваго п'ять років вважався одним з головних спонсорів Блоку Юлії Тимошенко.


 Денис Олєйніков
Власник компанії «ПростоПрінт»

 

Креатив компании «Простопринт» ее основателю Денису Олейникову вылез боком. Летом 2011-го эта фирма выпустила футболки с надписью «Спасибо жителям Донбасса», явственно намекающей, к какой сексуальной ориентации авторы идеи причисляют президента страны.
Осенью того же года компания подверглась шквалу проверок: ее офис был захвачен убоповцами, сервера арестованы, а на должностных лиц заведены уголовные дела.
В пресс-службе МВД Киева объяснили, что компания подозревается в подделке сувенирной продукции к Евро-2012.
Прознав о готовящемся аресте, а также получив угрозы в адрес семьи, Олейников с родными переехал в Хорватию. Он продолжает пристально следить за происходящим в Украине и активно общается с соотечественниками в социальных сетях.

 Віталій Цехмістренко
Екс-власник компанії «Райз»


  На відміну від інших учасників нашої  добірки, засновник сільськогосподарської компанії «Райз» покинув Україну не через проблеми з владою чи бізнесом.

Будучи глибоко релігійною людиною, він в певний момент визнав, що підприємництво і віра несумісні. Влітку 2011-го Цехмістренко розповідав Forbes, що знайти покупця на «Райз» вирішив ще чотири роки тому, «щоб позбутися цього кумира і перестати бути рабом бізнесу».

Втім, продаючи свою компанію, Цехмістренко виявив неабияку хватку. Обтяжений боргами майже в $ 300 млн холдинг був куплений «яєчним магнатом» Олегом Бахматюком за більш ніж $ 100 млн. За рік до продажу компанія, що оперує майже 135 000 га землі і об'єднує 50 дистрибуційних центрів по всій Україні, допустила технічний дефолт і навряд чи могла довго залишатися на плаву.


 Михайло Стадник 
 Засновник однієї з найбільших аграрних компаній країни - «Стіомі-Холдинг»

 Михайло Стадник, засновник «Стіомі-Холдинг», що входить до двадцятки найбільших аграрних компаній країни -  - після продажу своїх активів залишив Україну. Його нове місце проживання - Швейцарія.

«Стадник продав основну частину свого бізнесу. Що не продано, перебуває у неробочому стані, - повідомив Forbes керівник великої хлібопекарської компанії. - В Україну він не планує повертатися ». Факт переїзду бізнесмена в Швейцарію
підтвердив і екс-помічник генерального директора «Стіомі» Олександр Ловчіков. «У квітні виповниться рік, як Стадник з сім'єю тут не живуть. В Україні у нього більше немає бізнесу », - повідомив він.

Стадник недоступний для коментарів - український номер його мобільного телефону відімкнутий

 З українських активів бізнесмен, схоже, вийшов не зовсім бездоганно. У травні 2012-го засновник «Стіомі» домовився про продаж свого бізнесу агрохолдингу "Кернел" мільярдера Андрія Веревського за $ 32 млн. Розплатитися покупець повинен був до кінця 2013-го. Минулого тижня компанія Веревського повідомила, що продавець не виконав своїх зобов'язань, у зв'язку з чим «Кернел» вимагає зниження суми остаточного платежу. Губернатор Хмельницької області Василь Ядуха стверджує, що «Стіомі-Холдинг» на сьогоднішній день - банкрут. За його інформацією, покупець виявив додаткові борги компанії на 500 млн гривень, які були приховані при укладанні угоди. «Саме у зв'язку з виникненням нової заборгованості агрохолдинг (Веревского. - Forbes) відмовляється від« Стіомі », - стверджує він.

(за інформацією -  http://forbes.ua/business/1348737-osnovatel-krupnogo-agroholdinga-pokinul-ukrainu/1348778#cut)

Немає коментарів:

Дописати коментар