понеділок, 8 жовтня 2012 р.

6 найбільших угод українських компаній за кордоном

-->
Відомий факт — Україна має певні напрямки економічного життя, якими можна якщо не пишатись, то принаймні відчувати пиху і при нагоді «встромити» опоненту пігулку у вигляді беззаперечного аргументу. А ми підкинемо тобі дещицю таких фактів. Пессимісти стверджують, що іноземні бізнесмени поскуповували в Україні все що можна скупити, а наші що (?). Пасуть задніх? Виявляється ні. Ось тобі «6 найбільших угод українських компаній за кордоном”.




     
  1. У квітні 2009 року холдинг «Метінвест» купив американську вугільну компанію United Coal Company. Угода - друга за розміром зарубіжна інвестиція української компанії. Крупна сума операції недивна: в 2008 році виручка американської компанії перевищила $ 500 млн. У першому півріччі 2012 року «Метінвест» за рахунок United Coal Company збільшив видобуток коксівного вугілля. На українських шахтах холдингу видобуток впав. Ціна питання 900 млн.USD
  2. Palmary Enterprises, Белізький офшор дніпропетровського мільярдера Геннадія Боголюбова, оголосив про покупку 60% акцій австралійської компанії в кінці 2007 року. Consolidated Minerals поставляла серйозні обсяги сировини на Нікопольський феросплавний завод. Група «Приват» якраз сперечалася за контроль над ним з Віктором Пінчуком. Боголюбов кілька років готував Consmin, який став центром закордонного феросплавного бізнесу «Привату». Ціна питання — 600млн.USD.
  3. У 2007 році група EastOne, створена засновником корпорації «Інтерпайп» Віктором Пінчуком, купила блокуючий пакет акцій СК «Росія». На початку осені 2009 року група докупила ще 25% +1 акцію страхової компанії, ставши контролюючим акціонером. На початку листопада завершила операцію по збільшенню частки до 100%. Загальна сума угоди - близько $ 361 млн. На момент поглинання «Росія» входила в топ-25 російських страхових компаній за обсягом зібраних в 2009 році премій - 5118000000 рублів. Однак інвестиція виявилася невдалою. У 2011 році Арбітражний суд Москви зареєстрував заяву про визнання страхової компанії банкрутом, а в 2012 році ФСФР вирішила обмежити дії ліцензій ВСАТ «Росія». Ціна питання — 361 млн.USD.
  4. СП Kernel( Андрій Веревський — Партія Регіонів) і Glencore купило 100% ТОВ «Зерновий термінальний комплекс« Тамань »і 49% акцій однойменного ЗАТ. Цим компаніям належать потужності для зберігання зерна, під'їзні шляхи і причали. Продавець - російська група «ЕФКО» - отримав $ 265 млн. Російська преса повідомляла, що термінал був виставлений на аукціон навесні цього року. Спочатку за нього просили $ 200-300 млн. Потужність терміналу - 3 млн тонн зерна на рік. Але проект ще не закінчено. Після того як термінал добудують, він стане найбільшим в Росії (заявлена ​​потужність - 9 млн тонн). За даними «Ведомостей», два найбільших в країні терміналу розташовані в Новоросійську. Один належить Новоросійському морському торговому порту, другий - «Об'єднаної зернової компанії». Через них перевалюється майже половина всього експортованого з Росії зерна. Ціна питання — 265 млн.USD.
  5. Холдинг Kernel Андрія Веревського витратив $ 133 млн на покупку зернового терміналу в Росії. Спільне підприємство агрохолдингу Kernel народного депутата від Партії регіонів Андрія Веревського і компанії Renaisco («дочка» швейцарського трейдера Glencore) купило зерновий термінал на Таманському півострові в Краснодарському краї. Про операцію було оголошено 2 жовтня 2012 року. Kernel непогано вміє торгувати зерном на світовому ринку. В якій країні це зерно вирощено - Росії чи Україні, - особливої ​​різниці немає.
  6. У січні 2008 року третій за обсягами український виробник сиру і цільномолочної продукції - холдинг «Мілкіленд» Анатолія Юркевича - купив 75% Останкінського молочного комбінату, розташованого в Москві. Сума угоди склала $ 66 млн. ОМК (ТМ «Останкінська», «36 копійок», «Останкінська мрія», «Микуша») - одне з найбільших підприємств Росії. Його виручка на момент угоди перевищувала $ 70 млн. «Мілкіленд» поглинув московське підприємство. В ході розміщення на Варшавській фондовій біржі компанія продала 22,4% своїх акцій за 60 млн євро.
     
     
     

Немає коментарів:

Дописати коментар