пʼятницю, 4 січня 2013 р.

Почитати у Новому Році. Варто дослухатись думки Володимира В'ятровича.

... в не підконтрольних державі інформаційних просторах бачимо справжній реванш української історії, який особливо проявився саме... 2012-го року.
Напевно, такої кількості історичної літератури (наукової, науково-популярної, художньої) на книжковому ринку України не було ніколи. Колись скромні чверть-півполиці в темному закутку книгарні поступово розростаються в цілі відділення історичних книг. І що дуже приємно — зростання кількості врешті виливається у зростання якості такої літератури. Сьогодні можемо констатувати певний історичний бум в українському книговиданні.

У вересні цього року визначено ТОП-10 українських книг за версією книгарень.


До списку потрапили художні книги, сюжети яких стосуються українського минулого — "Музей покинутих секретів" Оксани Забужко, "Залишенець" Василя Шкляра, "Нація" Марії Матіос, "Вічник" Мирослава Дочинця. Неважко помітити, що в центр уваги письменників потрапляли саме ті теми, які так не люблять представники теперішньої влади: боротьба повстанців 1920-х років, Карпатська Україна 1938—1939-х, діяльність націоналістичного підпілля 1940—1950-х.

Схоже, така тенденція збережеться ще принаймні деякий час — у вересні на Форумі видавців у Львові презентували низку нових книг на цю тему, серед них романи Андрія Кокотюхи "Червоний" (про боротьбу вояків УПА на Західній Україні, а згодом їхнє повстання в таборах ГУЛАГу) та Юрія Винничука "Танго смерті" (події якого розвиваються у Львові в 1930—1940 роках, а головні герої гинуть, підірвавшись гранатами в повстанській криївці).
Остання зі згаданих книг стала переможцем престижного конкурсу "Книга року BBC — 2012". Цікаво, що серед видань, які потрапили у топи, не лише історична белетристика, але й науково-популярна література на цю ж тему: в останньому списку найпопулярніших у покупців книгарні "Є" — "Перемога або смерть: український визвольний рух у 1939—1960 роках" Івана Патриляка (перша за багато років узагальнена історія УПА, написана українським дослідником) та книга "Історія з грифом "Секретно""




Найбільшою літературної сенсацією останніх років залишається історичний роман Оксани Забужко "Музей покинутих секретів". У 2010 році його названо найкращою українською книгою за версією журналу "Кореспондент". Незважаючи на те, що від часу виходу роману минуло три роки, він не лише не зникає з українських книжкових рейтингів, але й поступово завойовує закордонні книгарні. На сьогодні видано німецький, французький, англійський, польський переклади, готуються — чеський, російський та хорватський. Англомовний "Музей покинутих секретів" вже третій місяць очолює список східноєвропейських бестселерів від Amazon (одного з найбільших продавців книг у світі).
У Польщі, попри надзвичайно поширене несприйняття всього, що пов'язано з історією УПА, роман, який вийшов цього року, став справжньою сенсацією, критики пишуть про те, що він вартий відзначення Нобелівською премією з літератури.





Тож історія України, особливо її драматичні сторінки минулого століття, стали модним літературним трендом. І жодне цензурування підручників чи обмеження доступу до архівів вже не в силі зупинити цей процес. Переконаний, що 2012 рік став лише початком реваншу української історії. Упевнений, що цей реванш не обмежиться лише історією та минулим.

Володимир В'ятрович



Немає коментарів:

Дописати коментар