середу, 30 січня 2013 р.

Почитати. Рейтинг українських письменників за версією видання "Фокус"

Журнал «Фокус» другий рік поспіль публікує щорічний рейтинг 30 найуспішніших українських письменників.
 У цьому році рейтинг найуспішніших українських письменників очолила харків'янка Симона Вілар, автор історичних жіночих романів. Справжнє ім'я письменниці - Наталія Гавриленко. Сукупні тиражі її книг в 2012 році перевищили 200 тисяч примірників, а гонорари сягають 40-50 тис. грн за нову книгу і 25-30 тис. грн за перевидання.

 Так виглядає перша десятка найуспішніших письменників України

1. Симона Вілар - 206 000 примірників *
2. Люко Дашвар - 119 000 примірників
3. Світлана Талан - 80 000 екземплярів
4. Міла Іванцова - 59 000 примірників
5. Лада Лузіна - 46 500 примірників
6. Микола Сивий - 44 000 екземплярів
7. Марина і Сергій Дяченки - 38 300 примірників
8. Наталія Костіна - 35 000 екземплярів
9. Ірен Роздобудько - 34 000 екземплярів
10. Ганна та Петро Володимирські - 33 000 екземплярів



Популярність творів Сімони Вілар ілюструє основний вибір сучасного українського читача - жіночі романи і детективи.
      
     У рейтингу є і автори, визнані як читачами, так і критиками. Гостросюжетний історичний роман Юрія Винничука (16 у рейтингу) «Танго Смерті» називають літературною подією року. А популярний письменник Сергій Жадан (20) в минулому році розпочав співпрацю з видавництвом «Книжковий клуб« Клуб сімейного дозвілля », у якого добре розвинена система продажів. Завдяки цьому сумарний річний тираж книг Жадана досяг 11 500.
Сергій Жадан
 Окремо варто відзначити Андрія Куркова (19), чиї книги потрапляли в топ-10 європейських бестселерів. У 2012 році письменник представив Україну на фестивалі європейської літератури у місті Коньяк у Франції і прочитав лекцію у Кембриджському університеті.
Курков у "Квітнику"
 Крім того, журнал «Фокус» звертає увагу на новий жанр, який користується особливим попитом - «шансон в прозі». Суть його зрозуміла з характерних назв книг - «Кров на зубах», «Фарт злодія» або «Наїзд на щипача». Автори бестселерів приховують свої імена під псевдонімами і спілкуватися з пресою відмовляються. Тим не менш, сукупні тиражі українських видань книг Миколи Сивого (6) за минулий рік склали 44 тисячі примірників, а Єгора Пітерського (№ 13) - 23 000.
 В цілому «Фокус» констатує, що українці мало читають. Якщо в світі успіх книги вимірюється сотнями тисяч копій, проданих за тиждень, то в Україні 10 тисяч примірників за рік - вже бестселер. За даними дослідницької компанії GfK Україна, для 73% населення читання не є сферою інтересів, а кожен четвертий українець взагалі не читає книг. Українська асоціація видавців та розповсюджувачів книг підрахувала, що в середньому кожен житель нашої країни витрачає на паперові носії творів близько 30 гривень на рік. Це в 10 разів менше, ніж у сусідній Польщі і в 40 разів менше, ніж у Німеччині.

При складанні рейтингу редакція враховувала річні тиражі авторів - єдиний, на думку експертів, об'єктивний для України показник. Крім того, «Фокус» окремо отрейтінговал списки прозаїків, поетів і авторів, які працюють в публіцистичному напрямку. Дані про тиражі надані Книжковою палатою України ім. Івана Федорова, також редакцією враховувалися вихідні дані книг.

Немає коментарів:

Дописати коментар